SPF i smink VS. separat solkräm

 
Min andra läsarfråga är inkommen! SÅ EXCITE!!
 
Signaturen Catgirl (älskar namnet!!!) undrar följande:
 
Hej! Kul läsning med massor av bra tips! Ang solfaktor så undrar jag om det räcker med att man har solskydd i sin foundation eller ska man behöva ha ett underliggande solskydd?
 
Tack för din fråga Catgirl! Helt relevant fråga och inte superduperenkel att svara på heller. Jag är inte utbildad hudterapeut eller hudläkare/sjuksköterska, så jag utgår från hur jag gör och vad som funkar bra för mig. SPF är ej förhandlingsbart här på bloggen - en MÅSTE använda solskydd varenda dag som en väljer/måste lämna hemmet.
 
På sommaren är mitt svar nej, det räcker inte med solskydd i foundationen. Det är viktigt att hela ansiktet (och halsen, dekolletaget och andra delar av kroppen ej täckta av kläder) har solskyddsfaktor och det är inte alltid som ens foundation täcker hela ytan. Det finns mycket bra och prisvärda solskyddskrämer för ansiktet på Apoteket och på internetz (Apotea.se har nästan alltid bäst priser!) som funkar bra under smink, exempelvis Vichy's Ideal Soleil Dry Touch Face SPF 30 eller 50 och Eucerin's Sun Fluid Face Mattifying SPF 50. Ska du *bara* åka till jobbet och stå och vänta ute vid bussen i några minuter så är det ingen fara, du kan köra på med foundationen, men generellt sätt vill vi ju vara ute mer på sommaren och sådana dagar kräver mer än SPF i sminket.
 
 
 
 
På vintern skulle jag säga ja, det räcker med solskydd i din foundation. Däremot är det superviktigt att smörja in dig med separat solskydd de dagar du inte har foundation eller om du planerar att vara ute i naturen en längre period. Solens strålar är farliga hela tiden, även på hösten och vintern, men det ska inte stickas under stolen med att vi bor i Sverige (nehe?!) och att soltimmarna inte är jättemånga vintertid :)
 
Återkom gärna om du har fler funderingar, Catgirl! Mjau sålänge!
 
 /AG
 
ACNEGIRL tipsar!, Hudvård | Beauty, Foundation, Huden, Hudvård, SPF, Skincare, Smink, Solkräm, Solskydd, Sommar, Vinter | | Kommentera |

MASKTIPS INFÖR HÖSTEN! The Ordinary's AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution

 

Det absolut bästa jag vet i hudvårdsväg är syror och masker och inget är ju bättre än när de kombineras till en syramask! Jag har testat AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution från The Ordinary

Vad är det för något?
En effektiv och starkt exfolierande mask innehållande 30% AHA (en kombination av göttiga glykolsyra, mjölksyra, vinsyra OCH citronsyra) och 2% BHA (salicylsyra). Masken ska användas som en del av kvällsrutinen, efter rengöring, max 2 gånger per vecka enligt företagets egna rekommendation. Den kostar ca 85 SEK och kan köpas från Asos. Masken är rinnig och röd som blod (dvs. gå ej ut och kasta soporna när den är på, eventuella grannar kan få men för livet). AHA:n exfolierar hudytan för en jämnare hudton och snabbare cellförnyelse medan BHA:n kan tränga in i talgerna i dina porer och exfoliera döda hudceller som byggts upp där (blä).

Ny på det här med att syra ansiktet? Läs detta inlägg av Caroline Hirons där hon listat upp olika typer av syror och på ett lättförståeligt sätt förklarat vad dessa gör för huden. För bra genomgång på svenska, se detta informationsinlägg på Skincity:s hemsida.

 

 

Värd att köpa?
JA! Den här masken är grym! Den svider som en mother de första 1-3 minuterna men därefter känns den inte alls. Om du pallar med max 3 minuters obehaglig (ibland outhärdlig) kli- och svedkänsla så ska du köpa denna inför hösten! Den är sjukt effektiv med riktigt bra aktiva ingredienser som exfolierar på djupet. Om du, likt mig, inte vill/kan lägga tusenlappen på en ansiktsbehandling på salong - köp denna för 85 kronor och känn samma sting som du hade känt på salong, fast i mjukisar framför Netflix.

Jag vet att man inte *ska* använd starka syror på sommaren, särskilt inte produkter innehållande AHA och BHA som kan inverka negativt på hudens solkänslighet, men jag använder SPF50 på fejjan varenda dag och har undvikit solen så mycket som möjligt denna sommar så jag har kört på med denna ändå. Det har känts rätt fine också just för att det är en mask som lämnas kvar på ansiktet i max 10 minuter åt gången och inte under hela natten/dagen, som många andra syreprodukter. Men som sagt, SPF är ett måste - men det är det ju alltid, oavsett :)

På The Ordinarys hemsida har företaget skrivit ut en liten "varning" gällande denna produkt och rekommenderar att endast erfarna användare av exfolierande syror ska använda den. Jag har exfolierat med syror till och från de senaste två åren och till och med jag kände att det här var rätt starkt, så följ rekommendationen och börja med någon annan produkt (exempelvis tidigare rekommenderade Pixi Glow Tonic eller syror med lägre styrka som erbjuds av The Ordinary) innan du ger dig på denna om du är en newbie!
 
Syra lugnt!
 
/AG
ACNEGIRL tipsar!, Hudvård | AHA, Akne, Ansiktsmask, BHA, Beauty, Blogg, Budget, Exfoliering, Hudvård, Hudvårdsblogg, Höst, Peeling, Recension, Review, The Ordinary | | Kommentera |

ACNEGIRL TIPSAR!

 
Min första läsarfråga är inkommen och jag är så glad! Det är världens bästa Monira som undrar följande:
 
Ok skingodess, tips på serum och dagkräm är uppskattade!
Personligen skulle jag tycka att min hud är fet, men har blivit upplyst om att den egentligen kanske är torr och därmed överproducerar som kompensation.. anyway, mycket tacksam för tips på serum och kanske även dagkräm!
Puss och kram
/M
 
Okej M, nu kör vi!
Fet hy beror på en överproduktion av fett i talgkörtlarna. Denna överproduktion kan bero på en mängd saker, men du har blivit upplyst helt rätt - när du inte ger huden den fukt eller det fett den behöver, tvingar du den att överproducera eget fett som kompensation = flottig hud. Eftersom att jag känner dig så vet jag att du inte har problem med finnar eller oren hud (#blessed), så här kommer mina rekommendationer:
 
1. Köp en toner! Jag vet att din fråga gällde serum och dagkräm, men du behöver en bra, exfolierande toner för att serumet och dagkrämen ska göra nytta. Kommer aldrig sluta tjata om Pixi Glow Tonic. Du får 250 ml för 299 kronor och kan använda den både morgon och kväll. När du har använt klart flarran så är du redo för starkare grejer - men det tar vi då!
2. Köp två serum. Nu kanske du tänker "men orka, ett serum räcker väl?" och det är klart att det gör - men nu rekommenderar jag att du köper två :) En oljebaserad som du har under din nattkräm och en mer lotionbaserad till under dagkrämen. Vita Mineral Omega 3 Optimum Skin Oil från REN är ett ljuvligt oljeserum som jag älskar och som passar bra under en nattkräm. Du kommer vakna upp med babymjukt ansikte! Resist Omega+ Complex Serum från Paula's Choice skulle jag rekommendera som dagtidsserum. Den är lätt och lotionbaserad och packad med superingredienser som lugnar huden och ger den fin lyster. Denna funkar även på natten, så om du bestämmer dig för att bara köpa ett serum så kör du på denna! 399 SEK för 30 ml. 
3. Köp eventuellt en ny dagkräm. Om du inte har någon dagkräm så köper du en. Har du en som du inte hatar så behöver du inte köpa någon ny. Annars kan jag rekommendera The Ordinarys Natural Moisturizing Factors + HA som kan köpas från Asos och som kostar typ ingenting. När du ändå är igång och handlar på Asos så kan du klicka hem The Ordinarys AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution som du använder 1-2 gånger i veckan. Review av denna kommer i veckan!
 
Puss och kram tillbaks!
/ A G
 
ACNEGIRL tipsar!, Hudvård | Dagkräm, Hudvård, Serum | | 2 kommentarer |
Upp