RUTIN, DEL 1 - MORGON/DAG

Hej alla!

Vad kul att ni är några stycken som redan har hittat hit! Tack för alla kommentarer - så roligt att ni är pepp på att läsa mer om hudvård och att lära er allt som yours truly kan lära.

Något jag älskar är rutiner. Inte bara vad gäller hudvård, utan vad gäller allt i livet. Spontanare människa finns alltså att hitta någon annanstans än här. Jag tänkte därför dela med mig av min hudvårdsrutin och har delat upp rutinen i två; en rutin som jag gör på morgonen inför en ny dag samt min kvällsrutin (som jag älskar mest) inför natten.

Vi börjar med morgonrutinen!

ACNEGIRLS HUDVÅRDSRUTIN - MORGON/DAG-EDITION

Vad du behöver (förutom produkter, duuh)

BOMULL! Jag använder Beauty-Up Cotton av Shiseido som jag köpt i Japan. Vanliga bomullsrondeller/bomullspads går såklart också bra, men jag föredrar bomull som är delbar och kan göras så tunn som möjligt. Förutom att det känns skonsammare för huden så känner jag att det inte "slösas" lite mycket produkt på bomullpadsen om den är tunn. Muji (finns på Åhléns) har bra alternativ på delbart, ekologiskt bomull.

FROTTEHANDDUK(AR)!

VATTEN!

TID FÖR NJUTNING!

 

 

Steg 1. Rengöring!

Rengöring på morgonen är SÅ viktigt och jag säger det här för jag vet hur konstigt det kan kännas att tvätta ett ansikte som är mjukt, lent och vissa morgnar helt flawless. Det betyder bara att huden har fått vila upp sig och förmodligen att du applicerat bra, välbalanserade produkter på ansiktet innan du gick och la dig. Duktigt, bra jobbat! Now wash it off. Punkt. Hudvård som du applicerade för 8 timmar sedan har slutat att verka för ett tag sedan och ditt face är nu nedsvettad och din hy smutsig.

Jag använder alltid väldigt skonsamma, no fuss-produkter i detta steg. Det är ingen idé att lägga ner en massa pengar på en superavancerad produkt som ändå ska sköljas bort efter några sekunder. Min go-to är Toleriane Dermo-Cleanser Face & Eyes av franska La Roche-Posay. Denna mjölkiga, skonsamma rengöring är egentligen till för att tvätta bort smink, men det tycker jag inte att den är superanpassad för. Däremot är den ljuvlig som rengöring på morgonen – huden behåller den fukt som förhoppningsvist arbetats fram under natten och du blir ren men inte torr. Jag masserar in rengöringen med mina fingrar på torr hud, blöter ner en bit av en frottéhanduk med varmt vatten och torkar sedan av ansiktet med handduken.

Därefter kör jag en runda med micellärt vatten för att få bort eventuell restprodukt. Jag använder Garnier Cleansing Micellar Water på bomull och sveper över hela ansiktet. Ta en titt på din bomullsrondell så ser du att du kanske inte var så fräsch på fejjan när du vaknade trots allt :)

Garnier Cleansing Micellar Water kostar ca 70 kronor (as it should, orka betala mer för micellärt vatten?). Ibland kostar den till och med 40 kronor på Rusta (älskar Rusta).

 

Steg 2. Toner!

Mitt favoritsteg i rutinen! Jag älskar toners och de får gärna vara så exfolierande som möjligt, men under sommarmorgnarna lämnar jag de starka syrorna i fred och smetar in hela facet med japanska Hada Labo Super Gokujyun Hyaluronic Acid Lotion. Denna toner är mycket skonsam och innehåller hyaluronsyra, som inte är en syra (fett förvirrande, I know) utan en typ av sockermolekyl som vi alla har naturligt i kroppen. Hyaluronsyra är bra på att binda fukt men verkar inte aktivt på annat sätt – vilket gör denna produkt till en bra boost för dina övriga produkter. Jag applicerar tonern genom att hälla ut en mängd i händerna och försiktigt klappa på produkten på ansiktet och halsen. Produkten är doftlös och gör sin grej. Jag har ett helt stash med Hada Labo från min senaste tripp till Japan men tonern kan köpas via Amazon, ca 120 kr för en flarra på 170 ml. Myyycket billigare i Japan, så hett tips är att åka dit, äta ramen och gyoza varje dag och köpa med en massa flaskor hem. Mmmm... ramen.

Normal rutin i detta steg (dvs när det inte är sommar):

Efter att huden har torkat helt efter det micellära vattnet kör jag en runda med världens bästa toner, nämligen Pixi Glow Tonic. Med en tunn bomullspad sveper jag denna ljuvliga toner varsamt över ansiktet och låter den sjunka in i några minuter (helst 10, men en vardagsmorgon får den snarare 5 minuter på sig). Denna exfolierande toner innehåller 5% glykolsyra och kan fortfarande få min hud att känna pyttelite sting – trots att jag använt denna regelbundet i över två år – men den känns tillräckligt skonsam för att kunna användas på dagen. Jag älskar verkligen Pixi Glow Tonic av hela mitt hudvårdshjärta. Doftar rätt mycket av uppfriskande ginseng och kostar 299 SEK för 250 dryga ml. När Glow Tonic har sjunkit in applicerar jag Hada Labo-produkten enligt beskrivningen ovan.

Steg 3. Serum!

Efter tonern är det dags för serumet! Denna sommar har jag kört ytterligare en produkt i detta steg, nämligen en Essence. Essence är ett mellansteg och kommer från den superavancerade och älskade koreanska hudvårdsvärlden (som i vissas rutiner innehåller 12 steg!). Den jag har testat är från Hada Labo och är en del av samma serie som deras toner. Den heter Super Hyaluronic Acid Hydrating Essence och är en rinnig och något kletig vitgenomskinlig vätska som jag, likt tonern, klappar in i huden med händerna. Huden känns något klibbig efter applikationen, men på ett rätt najs sätt – som att klibbet är redo att ta emot nästa steg med öppna armar.

Sedan jag avslutade Isotretinoin-behandlingen (stay tuned för ett helt inlägg tillägnad Isotretinoin som kommer imorgon!) har jag använt Lanoline Manuka Honey Skin Renew Firming Serum. Jag gillar den för att den ger en känsla av att huden stramas åt på ett bra sätt, lite som att den sätts ”på plats” och stannar så, åtminstone en stund. Serumet innehåller bland annat vitamin C och E och ska verka hudföryngrande. Svårt att säga om den verkligen gör det, men det känns som att den har åtminstone viss föryngrande effekt och för priset räcker det gott och väl. Kostar runt 13 dollar på Amazon.

På vintern använder jag en ansiktsolja istället för ett vanligt, ofta vattenbaserat serum. Ibland använder jag både och - då är det serumet som appliceras först och sedan ansiktsoljan. Bästa oljeserumet vintertid är Vita Mineral Omega 3 Optimum Skin Oil från REN Skincare. Kostar ca 350 och återfuktar så bra! Längtar efter att köpa en ny inför vintern <3

Om du är ny med hela hudvårdsgrejen så behöver du inte köpa en Essence i första hand. Köp ett bra serum utifrån din hudtyp och din huds behov. Är du väldigt torr kan det vara en bra idé att köpa en bra ansiktsolja också/istället. Droppa en kommentar om du vill ha tips på specifika serum som är bra!

 

Steg 4. Ögonkräm!

När serumet har sjunkit in i huden är det dags för en ögonkräm! Jag har börjat få tunna rynkor under ögat som jag misstänker beror på torrhet just där, men annars är inte ögonen något direkt problemområde för mig. De senaste månaderna har jag använt Wrinkle Eye Cream från japanska Sana Nameraka Isoflavone. Den återfuktar hela området runt omkring ögonen utan att det blir oljigt där och är doftlös och superdryg (använt varje dag i tre månader nu och det känns som att minst hälften är kvar i behållaren). Kostar ca 130 kronor på Amazon, min är köpt i Japan för ca 90 spänn.

Steg 5. Dagkräm/ansiktskräm!

Det här är det tråkigaste steget enligt mig. En bra dagkräm är en dagkräm som kan bibehålla fukt och verka som en skyddande barriär under hela dagen och som fungerar bra under smink. Om du har använt bra produkter i alla föregående steg i din rutin, så kan du i praktiken köra på vilken dagkräm som helst i detta steg. Dagkrämen ska inte ses som någon mirakelprodukt. Den kommer inte att aktivera din huds celler eller exfoliera eller göra något särskilt avancerat - och därför ska du inte behöva pröjsa så mycket för den heller. Jag har använt en superbillig dagkräm från The Ordinary som heter Natural Moisturizing Factors + HA hela sommaren och den gör det den lovar och kostar typ 60 kronor (kan köpas från Asos). På vintern behöver jag en fetare dagkräm och då brukar jag använda Lait-Creme Concentre av Embryolisse Laboratories.

Detta steg är givetvis superviktigt, men produktmässigt så behöver det inte vara så avancerat eller dyrt. Kör på det som funkar för dig. Skriv en kommentar om du önskar specifika förslag på dagkrämer!

Steg 6. SPF!

Ja. Du måste ha SPF på ansiktet varje dag. Punkt. Jag använder alltid en separat SPF-produkt, men det finns dagkrämer med SPF om det skulle kännas mer "du". Inga ursäkter. Gå till Apoteket och köp en solkräm för ansiktet med minst SPF 30 nu. Eller gå inte ut alls. Du väljer.

OBS: Spf ska du använda varenda dag, även molniga dagar. Okej? :)

Nu får du börja sminka dig - om du vill.

 

Inlägg om kvällsrutinen kommer upp i början av nästa vecka!

/AG

ACNEGIRL, Hudvård, Rutiner | Dagkräm, Hudvård, Rengöring, Rutin, SPF, Serum, Toner, Ögonkräm | |
#1 - - Lillemmish- mode - inspo :

bra tips

ha en bra dag

#2 - - Monira:

Ok skingodess, tips på serum och dagkräm är uppskattade!
Personligen skulle jag tycka att min hud är fet, men har blivit upplyst om att den egentligen kanske är torr och därmed överproducerar som kompensation.. anyway, mycket tacksam för tips på serum och kanske även dagkräm!
Puss och kram
/M

Svar: Gumman självklart! Your wish is my command <3 / ACNE GIRL
ACNEGIRL

#3 - - Catgirl:

Hej! Kul läsning med massor av bra tips! Ang solfaktor så undrar jag om det räcker med att man har solskydd i sin foundation eller ska man behöva ha ett underliggande solskydd?

#4 - - Torra Therese:

Hej Acnegirl!

Jag har läst dina inlägg och jag gillar det! Jag har en fråga angående rengöring: du använder mest bomullsbaserad rengöring men jag undrar vad du tycker om tvål/foam som man kan använda i duschen?
Tack på förhand!

Upp