RUTIN, DEL 2 - KVÄLL/NATT

 
Del 1 av min hudvårdsrutin (morgon/dag) kan läsas här.
 
Här kommer *äntligen* en redogörelse för min kvällsrutin. Jag älskar kvällsrutinen då jag (oftast) har mer tid för göttigheter som hudvård än på morgonen och för att varje natt ger huden en ny chans att reparera och korrigera sådant som dagen och ens livsstil eventuellt kan ha förstört (förlåt huden!!).
 
ACNEGIRLS HUDVÅRDSRUTIN - KVÄLL/NATT-EDITION
 
Likt morgon/dagrutinen behövs - förutom produkter - en frottéhanduk, bomull, vatten och tid för avslappning. 
 
 

 
Steg 1. Rengöring!
 
Rengöring på morgonen är som bekant mycket viktigt. Rengöring på kvällen är såklart ÄNNU viktigare. Förutom eventuell smink så har vi äckelheter som svett och smuts från förorenad luft, vind, regn, ja - du fattar - på våra stackars ansikten. Allt detta ska bort asap, ju tidigare på kvällen desto bättre. Med detta sagt: smink och smuts ska tvättas av, men du behöver inte go apeshitcrazy på ditt ansikte för det. Använd en oljebaserad rengöring/sminkborttagning för att få bort eventuell smink. Därefter ska ansiktet rengöras. Japp, detta är två olika saker. Borttagning av smink och smuts är en sak. Rengöring av huden är en annan. När sminket är borttaget använder jag en skonsam rengöringsprodukt (La Roche Posay och Avéne har bra, budgetvänliga alternativ) som jag masserar in med mina fingrar på torr hud, blöter ner en bit av en frottéhanduk med varmt vatten och "torkar" sedan av ansiktet med handduken. If money aint an issue rekommenderar jag ljuvliga Dynamic Resurfacing Facial Wash från Elemis som kostar drygt 400 SEK för 200 ml. 
 
Därefter kör jag en runda med micellärt vatten för att få bort eventuell restprodukt/sminkrester. Jag använder Garnier Cleansing Micellar Water på bomull och sveper över hela ansiktet.
 
Steg 2. Toner!
 
Mitt favoritsteg! <3
En bra kvällstoner är exfolierande och innehåller minst en syra. På kvällen använder jag Lotion P50 från Biologique Recherche som innehåller fruktsyror och vinäger (ej najs doft) och som är helt överlägsen andra toners på att preppa huden för det som komma skall. Den är pricey, 599 SEK för 150 ml eller 249 SEK för 50 ml. Har du råd så är den värd pengarna.
 
Jag häller ut några droppar toner på en bomullpad och stryker försiktigt över hela ansiktet, även runt ögonen/på ögonlocken och på läpparna samt ner på halsen. Låter tonern verka i ca 30 minuter innan jag går vidare till nästa steg.
 
Budgetalternativ till Lotion P50: Pixi Glow Tonic, 299 SEK för 250 ml. Kommer aldrig sluta tjata om denna (funkar även på dagen).
 
 
Steg 3. Behandling!
 
Ett ord: A-VITAMIN (RETINOL). Du behöver det. Vi behöver det. Retinol stimulerar cellförnyelsen och reparerar hudceller långt ner i huden, reparerar hudens kollagen- och elastinproduktion och minskar pigmenteringar till följd av exempelvis solskador.
 
Jag använder just nu Advanced Retinoid 2% från The Ordinary som kostar ca 110 SEK för 30 ml. Billigare och skonsammare än så blir det inte, så om du är ny på det här med retinoider/retinol, börja med denna (går att köpa från Asos). Jag masserar försiktigt in några droppar på hela ansiktet och ner på halsen och låter produkten verka i några minuter innan jag går över till nästa steg.
 
Förutom A-vitamin så finns det andra aktiva ingredienser som behandlar olika typer av hudissues, så detta steg är väldigt individuellt beroende på hudtyp, etc. Förutom A-vitamin så använder jag även produkter med C-vitamin i detta steg, exempelvis Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2% från The Ordinary (review kommer inom kort). OBS att jag inte använder Retinoidprodukten och Vitamin C-produkten samtidigt, utan jag växlar mellan dessa.
 
Steg 4. Ögonkräm!
 
Jag tyckte länge att en ögonkräm var obehövlig. En dag vaknade jag upp med torrhetsrynkor under ögonen och förstod hur fel jag hade haft. En bra ögonkräm återfuktar den tunna huden under och runt ögonen och beroende på vilken kräm du kör på och vilken hudtyp du har runt ögonen, kan den göra mycket annat också. Dutta försiktigt in din ögonkräm, gärna med ringfingret som är ditt svagaste finger så att du inte applicerar för hårt tryck.
 
 
Steg 5. Olja/Serum!
 
På hösten och vintern applicerar jag alltid en ansiktsolja innan min nattkräm. Min go-to är Vita Mineral Omega 3 Optimum Skin Oil från REN Skincare. Kostar ca 350 för 30 ljuvliga ml.
 
Ett budgetalternativ är Botanics Triple Age Renewal Facial Oil från Boots (köpt i England) som kostar ca 150 SEK för 25 ml.
 
Steg 6. Nattkräm!
 
Ungefär samma sak som jag känner för dagkräm känner jag för nattkrämen. Den behövs, helt klart, men den behöver inte vara särskilt avancerad om en har följt alla föregående steg i rutinen. Jag brukar tänka att nattkrämen ska försegla all den fukt och allt gött som jag applicerat dessförinnan och den får gärna innehålla någon fuktbindande ingrediens som exempelvis hyaluronsyra. Hydra-Nourish Night Creme från Elemis är fet, bra, dryg men kostar runt 500-lappen för 50 ml (199 SEK för 20 ml på Skincity.se).
 
BioCalm Extra Nourishing Night Cream från Estelle & Thild är också en lagom fet nattkräm som återfuktar bra och kostar ca 280 SEK för 50 ml.
 
Ca tre kvällar i veckan inkluderar jag även ansiktsmasker i min rutin, men det får bli ett separat inlägg! Åh, ansiktsmasker <3
 
Frågor om min rutin eller något annat? Kommentera, plz!!
 
/AG
ACNEGIRL, Hudvård, Rutiner | AHA, Akne, Ansiktsmask, Ansiktsolja, Avéne, BHA, Beauty, Biologique Recherche, Blogg, Budget, Elemis, Estelle Thild, Exfoliering, Huden, La Roche Posay, Nattkräm, Peeling, REN Skincare, Rengöring, Serum, The Ordinary, Ögonkräm | |
#1 - - Monira:


Hej!


Vilken underbar blogg, lättläst och strukturerat med budgetvänliga tips 😃
Kan du ge tips om ögonkräm för någon som mig som har mörka ringar under ögonen?
/ Monni

Svar: Kära Monni, såklart du ska få tips om det <3 Kika in på bloggen i början av nästa vecka! :) KRAM /AG
ACNEGIRL

#2 - - Asal :

Så bra! Tack!

#3 - - Anonym:

Grym blogg!!!
Vill ha alla dina tips på produkter som gör att läpparna överlever vintern.

#4 - - Anonym:

Hey girl! Jag undrar var jag ska börja som är total nybörjare. Idag går min rutin (morgon och kväll) ut på: ingenting. Det enda jag utsätter mitt face för är solkräm på sommaren och aloe vera efter solen. Samt vanlig tvätt med tvål, men ffa i samband med dusch.

Jag kommer ha en hyfsat lång startsträcka innan jag börjar packa in eller syra saker, och är i dagsläget inte mentalt beredd att lägga massa tid.

Men! För att påbörja min hudresa: vad rekommenderar du? Sminkar mig inte så har inte ens tvätta-bort-sminket-rutinen.

Kramar till hudgurun!

/tjej_26

#5 - - Anonym:

Hey girl! Jag undrar var jag ska börja som är total nybörjare. Idag går min rutin (morgon och kväll) ut på: ingenting. Det enda jag utsätter mitt face för är solkräm på sommaren och aloe vera efter solen. Samt vanlig tvätt med tvål, men ffa i samband med dusch.

Jag kommer ha en hyfsat lång startsträcka innan jag börjar packa in eller syra saker, och är i dagsläget inte mentalt beredd att lägga massa tid.

Men! För att påbörja min hudresa: vad rekommenderar du? Sminkar mig inte så har inte ens tvätta-bort-sminket-rutinen.

Kramar till hudgurun!

/tjej_26

#6 - - Rabia:

Hej fina AG!

Vilken härlig blogg, är glad att jag hittat hit:)

Jag undrar om du skulle rekommendera Lotion P50 för känslig hy?

Jag har tidigare använt Liquid Gold från Alpha H, Glow Tonic från Pixi och Glycolactic Radiance Mask från Ren och kan nu dra slutsatsen att mitt ansikte INTE gillar glykolsyra. Min hy blir irriterad och småknottrig av de nämnda produkterna. BHA funkar bättre, men torkar ut min hy (har bara testat Paula's Choice). Vad säger du om Lotion P50?

Kram!

/Rabia

Upp