Tips till hudvårdsnewbies!

 
tjej_26
 
Hey girl! Jag undrar var jag ska börja som är total nybörjare. Idag går min rutin (morgon och kväll) ut på: ingenting. Det enda jag utsätter mitt face för är solkräm på sommaren och aloe vera efter solen. Samt vanlig tvätt med tvål, men ffa i samband med dusch.

Jag kommer ha en hyfsat lång startsträcka innan jag börjar packa in eller syra saker, och är i dagsläget inte mentalt beredd att lägga massa tid.

Men! För att påbörja min hudresa: vad rekommenderar du? Sminkar mig inte så har inte ens tvätta-bort-sminket-rutinen.

Kramar till hudgurun!

/tjej_26
 
Kära tjej_26, stort tack för din kommentar och fråga! Sjukt taggad på att försöka göra dig hudvårdsfrälst.
 
Jag vill dock börja med att poängtera det självklara: Ingen behöver hudvård. När jag skriver att alla *behöver* A-vitamin, serum och nattoljor så snackar jag egentligen BS. Det är klart att återfuktning och hudcellförnyelse inte är nödvändigt. Men med det sagt; har man råd och tid så är det så givande, lyxigt och mysigt att pyssla om sin hud och därmed även sig själv.
 
Det måste vara kul och enkelt för att en nybörjare ska bli frälst. Min rekommendation är att inkorporera en hudvårdsprodukt i taget och försöka få in den som en del av din nuvarande (typ icke-befintliga :)) rutin.
 
1. Börja med en ansiktsmask. 
Köp en fuktgivande ansiktsmask och använd den två gånger i veckan, eller så ofta du pallar. En fuktgivande ansiktsmask boostar huden och tillför fukt och behöver oftast inte verka i mer än 15 minuter. En bra fuktmask kan du även sova med under natten. Jag använder Avène Soothing Moisture Mask som kostar ca 160 SEK för 50 ml och finns på alla apotek. Ska du åka till Frankrike inom kort så är den mycket billigare där. Kan alltså användas som fuktmask som sköljs bort efter en kvart eller efter en hel natt, om din hud behöver extra mycket fukt.
 
 
2. Köp ett micellärt vatten. 
Jag använder inte heller smink till vardags men rengör huden både morgon och kväll. Rengöring är mycket viktigt men också mycket tråkigt. För oss som inte använder smink så är den också mycket enkel, om en använder micellärt vatten. Micellärt vatten innehåller molekyler som drar åt sig smuts och orenheter på hudytan utan att torka ut huden (vanligt vatten är uttorkande och gör inte mycket annat än att göra ditt ansikte blött, vilket såklart också kan kännas skönt ibland). Garnier Cleansing Micellar Water kostar runt 50-lappen för hela 400 m på Willys och Rusta. Häll ut lite produkt på en bomullsrondell och svep över hela ansiktet. Ta en titt på bomullsrondellen. Äckligt va? Ta en ny och gör om proceduren vid behov.
 
3. Sluta använd tvål!
När jag läser tvål tänker jag på kropps- eller handtvål. Dessa är alldeles för uttorkande och ska inte användas till ansiktet. Om du känner att det micellära vattnet inte är tillräckligt och du börjar bli sugen på att utöka din rutin, köp en skonsam rengöringsmjölk, exempelvis Toleriane Dermo-Cleanser Face & Eyes från La Roche Posay eller Avène Gentle Milk Cleanser och använd enligt beskrivningen här.
 
4. Köp en fuktkräm/ansiktskräm
En fuktkräm/ansiktskräm behöver inte vara dyr och tar ungefär tio sekunder att applicera på huden. En no fuss-produkt som är billig och bra är Natural Moisturizing Factors + HA från The Ordinary. Om du är en torris behöver du något fetare inför hösten och vintern. Eucerin, La Roche Posay, Avène, Nuxe och Bioderma finns på de flesta apotek och erbjuder prisvärda fuktkrämer och fetare ansiktskrämer som funkar bra när kylan är kommen.
 
Jag hoppas och tror att du med dessa newbiesteg känner dig taggad på att joina hudvårdsvärlden, tjej_26. Med hopp om att du snart är en fellow hudvårdsjunkie - kramar tillbaks! <3
 
/AG
 
ACNEGIRL tipsar!, Hudvård, Rutiner | Ansiktsmask, Avène, Budget, Budgettips, Eucerin, Garnier, Hudvård, La Roche Posay, Micellärt vatten, Nuxe, Nybörjare, Rutin, The Ordinary, Vinter | |
#1 - - Anonym:

Alltså bästa tipsen! Från och med ska jag bli en som handlar micellärt vatten!
Tack från en annan newbie

#2 - - Anonym:

Alltså bästa tipsen! Från och med ska jag bli en som handlar micellärt vatten!
Tack från en annan newbie

Svar: Yay!! <3
ACNEGIRL

#3 - - Anonym:

Omg stort tack för steg-för-steg-listan! Det här känns som något jag kan ta mig an utan allt för stora problem.

Lite nervös över att behöva inse exakt HUR mkt smuts jag får bort i början bara, hehe.

Känner mig ändå mest peppad! (Ansiktsmask har jag provat nån gång - är ju jättemysigt!)

Kramar!
/tjej_26 (Johanna G)

Svar: Haha, du har nog rätt mycket smuts-på-bomullsrondell att vänta dig! TACK SJÄLV! <3
ACNEGIRL

Upp